Twee kampioenen, maar geen SVO meer in de hoofdklasse

De najaarscompetitie 2014 is geëindigd met zeer gemengde gevoelens. Natuurlijk zijn we blij met de promoties van team 3 en 6. De degradatie van team 2 was al een paar weken zeker. Maar dat het eerste team uit de hoofdklasse is gevallen is toch wel een pijnlijk moment in de historie van SVO. In 1986 debuteerde SVO 1 in de landelijke herencompetitie. Met slechts één onderbreking in 2000 was het team altijd minimaal in de 4e divisie vertegenwoordigd. In 2001 werd deze klasse verplaatst naar de afdeling en werd de naam veranderd in Hoofdklasse. Vanaf dat moment is SVO slechts één jaar, 2002/2003, niet in de hoofdklasse vertegenwoordigd geweest. De langdurige blessure van Misja Heller en de matige resultaten van Hans Hoekstra bleken te veel punten te kosten, alleen Arjan Weergang bleef redelijk overeind.
Toch verkocht SVO de huid in de slotronde duur. Zelf moest het met een zo groot mogelijke score winnen van het al gedegradeerde TTVN 1. Die opdracht werd uitgevoerd. Arjan won er drie, Hans deed dat voor het eerst ook en invaller Mario Weergang sloot met winst op Daam Hoogendijk en Paul Oostveen prima aan. Zijn nederlaag tegen Rob Seldenrijk betekende net niet het maximale resultaat. De 9-1 betekende dat concurrent Hilversum 7 minimaal 6 punten moest halen om SVO voor te blijven. Minder was voor SVO voldoende, maar meer ook, omdat SVO dan Hilversums tegenstander Shot Soest 2 zou passeren. Hilversum won echter na 3-4 achter met 6-4. Daardoor kwamen Hilversum, Shot en SVO alledrie op 48 punten. In zo’n geval beslist het onderling resultaat. En daarin kwam SVO duidelijk tekort: 16 voor en 24 tegen waar Shot en Hilversum allebei 22-18 hadden. SVO eindigde dus op plaats 5 en valt terug naar de 1e klasse.

Team 2 eindigde met 5-5 tegen kampioen Hilversum, en daarmee heeft het tweede gek genoeg alleen tegen dit team een positief saldo. Hilversum liet kopmannen Andre Louwen en Erwin Knecht aan de kant, wat SVO wel mogelijkheden gaf. Jan Willem Rouwhorst en Igor Heller grepen die aan door allebei van Duco Bruns en Robert de Bie te winnen. Tegen Danny Mol waren beiden kansloos, en dat gold ook voor Alex de Nas, die niet echt zijn beste seizoen had.

Het derde team had in en tegen Hilversum 12 maar één punt nodig om het kampioenschap binnen te halen. Dat lukte nog niet in de eerste partij, die Marcel Gezang van Ron Roquas verloor. Dus deed Helmut Vianen het maar tegen Michiel Vloemans. De rest van de wedstrijd deed er niet meer toe, maar het werd nog wel 2-8 voor SVO. Jeroen Mol verloor nog van Vloemans, maar de zeven andere partijen werden door Helmut (3), Jeroen (2) en Marcel (2) gewonnen.
Het gevolg is dat SVO komende competitie 3 teams in de 1e klasse heeft, iets wat nog nooit eerder is gebeurd.

Ook team 6 had maar één punt nodig voor het kampioenschap. In de confrontatie met concurrent Radiair 1 lukte het Ferdi Dres al in de eerste partij het beslissende punt te maken. Ferdi slaagde ook in zijn tweede missie: de competitie beëindigen met een 100% score. Jeroen Schalkwijk voegde daar één punt aan toe, Michiel Kromwijk bleef verrassend zonder winst. Het leverde een eindstand 5-5 op waarmee SVO de voorsprong van 9 punten behield en weer terug is in de 4e klasse.

Team 5 versloeg DTV Smash 1 met 2-8 dankzij driemaal Rene Rijpkema, tweemaal Ron Tahey en tweemaal John Roelofsen. En voor zover er nog twijfel aan hun status in de 4e klasse was: door deze ruime winst passeerden zij Leerdam 3 en eindigden zij op de 100% veilige 4e plaats.
Het zevende team verloor ondanks drie punten van Jan Krijger met 4-6 van Rega 7. Frank Willemsen maakte het vierde punt, Melvin Koole moest op de valreep nog zijn eerste nul verwerken. Voor de plaats maakte het niet uit: SVO was en bleef 3e.

De jeugdteams hadden een goede slotronde. Het eerste team haalde tegen nummer laatst WIK 3 nog even flink uit. Dankzij driemaal Raymon Koole, driemaal Tom de Waardt en tweemaal Frank Oskam werd het 9-1. Daarmee eindigde SVO na een ietwat kleurloze competitie waarin ze zelfs even helemaal onderaan terecht dreigden te komen toch nog op de 3e plaats.

Het tweede team herhaalde de uitslag van de uitwedstrijd tegen Gispen 3: 5-5.De verdeling van de punten was echter wel anders. Waar Martijn de Man er uit twee won bleef hij nu zonder winst. Cas Bleeker daarentegen haalde in Culemborg één punt en won er nu drie. Job de Boer deed hetzelfde als in de eerste wedstrijd: 1 winstpunt. Het tweede eindigde daarmee op plaats 4.

De balans bij SVO is daarmee als volgt:

Senioren:
1e: gedegradeerd naar de 1e klasse
2e: gedegradeerd naar de 1e klasse
3e: gepromoveerd naar de 1e klasse
4e: 3e plaats 3e klasse
5e: 4e plaats 4e klasse
6e: gepromoveerd naar de 4e klasse
7e: 3e plaats 5e klasse

Jeugd:
1e: 3e plaats 5e klasse
2e: 4e plaats 6e klasse

Van de teams 3,4 en 5 weten we de eindstand nog niet.